Veelgestelde vragen: Over de Associate degree

Kan je een Associate degree ook in deeltijd volgen?

Ja, in principe kan dat. Het kan alleen niet overal en niet bij elke studie.

Kijk voor de mogelijkheden op www.studiekeuze123.nl en de websites van de hogescholen.

Krijgt elke hbobachelorstudent ook automatisch na twee jaar een Associate degree-diploma?

Nee.

De Associate degree is echt een aparte studie, met een eigen programma en een eigen afsluitend examen. Daarna kun je wel doorstromen naar de vervolgfase van de bacheloropleiding.

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een hbo-bachelor?

– De Associate degree is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs. De hbobachelor is een opleiding van vier jaar.

– De Associate degree leidt op voor specifieke beroepen, de bacheloropleiding is breder. Een voorbeeld: in de supermarktbranche geven Associate degrees op het middenmanagement leiding en zijn ze verantwoordelijk voor een kleine groep winkels. Bachelors werken op een hoger niveau, meer in het strategisch management.

– Na een Associate degree kun je nog doorstuderen en je hbobachelordiploma halen.

Kent elke hbobacheloropleiding een Associate degree?

Nee.

Het aanbod is afhankelijk van de behoefte op de arbeidsmarkt en de keuze van hogescholen om wel of niet een Associate degree aan te bieden.

Welke Associate degree-studies zijn er?

Er zijn ruim 150 Associate degrees in de sectoren Economie, Groen, Kunst, Onderwijs, Techniek, Welzijn en Zorg. Kijk voor het actuele aanbod op www.studiekeuze123.nl en de websites van de hogescholen.

Waar kun je een Associate degree volgen?

Dat kan bij verschillende hogescholen. Kijk voor een actueel overzicht van Associate degrees op www.studiekeuze123.nl en de website van de hogescholen.

Waarom is de Associate degree er gekomen?

Met name het bedrijfsleven heeft gevraagd om de Associate degree.

In diverse branches en bij beroepsorganisaties is een behoefte ontstaan aan afgestudeerden met een hoger opleidingsniveau dan mbo-4, maar waarvoor de hbobachelor niet noodzakelijk is. Dit omdat er steeds meer functies op verschillende niveaus ontstaan bij bedrijven.

Vanaf 2006 is daarom op beperkte schaal gestart met Associate degrees. Omdat dit succesvol is verlopen, is de Associate degree in september 2013 definitief ingevoerd.

Inmiddels zijn er meer dan 150 studies die allemaal opleiden voor beroepen waar behoefte aan is op de arbeidsmarkt.

Welke vooropleiding moet je hebben om een Associate degree te mogen volgen?

Je moet minimaal mbo-4, havo of vwo hebben afgerond.

Heb je dat niet en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je in sommige gevallen ook via een toelatingsonderzoek toegang krijgen tot de Associate degree. Informeer bij de hogescholen als je hier meer over wil weten.

Is een Associate degree-diploma wettelijk erkend in het hoger beroepsonderwijs?

Jazeker.

Alleen door de overheid erkende hogescholen mogen een Associate degree aanbieden. In veel andere landen is het Nederlandse Associate degree-diploma ook erkend en dus bruikbaar.

Laat je altijd goed informeren, want niet overal gelden dezelfde regels. Binnen Europa hebben veel landen een vergelijkbaar diploma. In Engeland heet het een Foundation degree, in Vlaanderen HBO5. In bijvoorbeeld Amerika, Japan, Canada en Australië bestaat ook een Associate degree.

Hoeveel studenten volgen een Associate degree?

In 2011 waren er ruim 3900 Associate degree-studenten. In 2012 waren dat er ruim 4400 (bron: DUO). Het werkelijke aantal studenten is groter, omdat in deze cijfers – om systeemtechnische redenen – nog niet de aantallen van de particuliere opleiders zijn meegenomen.

Voor wie is de Associate degree geschikt?

– Voor afgestudeerde mbo’ers (niveau 4) die graag willen doorleren, maar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te lang vinden.

– Voor werkenden (op mbo-4 of havo-niveau) die zich verder willen specialiseren in hun beroep.

– Voor mensen met een havo-diploma kan deze tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs ook aantrekkelijk zijn.

Wat kun je met een Associate degree-diploma?

– Je kunt direct gaan werken. Alle studies leiden op voor specifieke beroepen waar in het bedrijfsleven behoefte aan is.

– Je kunt ook direct doorstromen naar de hbo-bacheloropleiding waar de Associate degree bij hoort. Informeer bij de hogeschool naar de mogelijkheden en de voorwaarden. Het verschilt bijvoorbeeld per opleiding hoeveel studiepunten je nog moet halen voor je hbo-bachelordiploma.

Hoeveel studiepunten moet je halen voor een Associate degree?

De meeste studies hebben een studielast van 120 studiepunten, maar soms zullen dat er meer zijn. Neem contact op met de hogescholen voor de precieze studielast van de studie van jouw keuze.

Wat is het niveau van de Associate degree in ons onderwijssysteem?

De Associate degree is onderdeel van het hoger beroepsonderwijs (hbo) en zit qua niveau tussen een mbo-4 en een hbobachelor in.

Nadat je een mbo-4- of havo-diploma hebt behaald kun je starten met een Associate degree (twee jaar) of een hbobacheloropleiding (vier jaar).

Als je de Associate degree hebt afgerond kun je doorstromen naar de vervolgfase van de hbobachelor.

Nadat je een hbobacheloropleiding hebt afgerond kun je nog een hbomaster volgen (1 of 2 jaar, afhankelijk van het type opleiding).

 

Drie onderwijsniveaus: Associate degree, hbo-bachelor en hbo-master

Drie onderwijsniveaus: Associate degree, hbo-bachelor en hbo-master

Wat is een Associate degree?

De Associate degree is een nieuwe tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs.

Ben je afgestudeerd als Associate degree, dan krijg je een wettelijk erkend diploma en mag je de titel ‘Associate degree‘ (Ad) gebruiken.

sluiten

deAssociatedegree.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies