Veelgestelde vragen: Studenten

Kent de Associate degree een bindend studieadvies?

Ja.

Aan het eind van het eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Vraag bij de hogeschool na wat dit precies betekent. Particuliere onderwijsinstellingen kennen geen bindend studieadvies.

Moet je tijdens de Associate degree ook stage lopen?

Ja.

Bij de meeste Associate degrees zijn stages of projecten die je bij een bedrijf uitvoert een onderdeel van de studie.

Heeft het volgen van een Associate degree effect op mijn salaris?

Steeds meer werkgevers nemen het Associate degree-niveau als apart niveau op in hun beloningsstructuur en benoemen specifieke functies waar een Associate degree-diploma voor gevraagd wordt.

Wat dit precies voor effect op het salaris heeft verschilt per bedrijf, de invulling van de functie, de markt en de economische omstandigheden.

Ik twijfel of een vierjarige hbo-bacheloropleiding iets voor mij is. Is een Associate degree dan interessant?

Wil je wel doorstuderen maar lijkt een vierjarige hbobachelor je te lang? Twijfel je of een hbobacheloropleiding je ligt? Dan kun je eerst een Associate degree doen. Je hebt na twee jaar een wettelijk erkend diploma. Daarna kun je alsnog beslissen of je door wil studeren om de hbobachelor te halen.

Wat zijn mijn kansen op de arbeidsmarkt met een Associate degree?

Alle Associate degrees leiden op voor specifieke beroepen, waaraan behoefte is in het bedrijfsleven. De kansen op de arbeidsmarkt zijn alleen nooit precies in te schatten. Informeer daarom bij de hogescholen naar de mogelijkheden en kansen.

Wat voor titel krijg ik met een Associate degree-diploma?

Als je het diploma hebt behaald, mag je ‘Associate degree’ (Ad) achter je naam zetten.

Moet ik collegegeld betalen voor een Associate degree-studie?

Ja.

Op www.duo.nl vind je informatie over de hoogte van het collegegeld. Particuliere onderwijsinstellingen kunnen zelf hun studietarief bepalen.

Krijg ik studiefinanciering als ik een Associate degree volg?

Jazeker.

Studeer je voltijd of duaal (waarbij je werk onderdeel is van je studie), dan krijg je studiefinanciering. Bij een deeltijdstudie niet. Haal je je diploma, dan hoef je de studiefinanciering die je hebt gehad (met een maximum van twee jaar) niet terug te betalen. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie over studiefinanciering.

Kan startstuderen.nl helpen bij mijn studiekeuze?

Ja, kijk hier gerust eens op. Je hebt je havo- of vwo-diploma bijna binnen. Het is tijd om een vervolgstudie te kiezen. Of je bent dadelijk klaar met je mbo-opleiding. Ga je daarna naar het hbo of de universiteit? Wil je weten welke studies goed bij jou passen? Op de website van startstuderen.nl staan de websites verzameld die je kunnen helpen bij je studiekeuze.

Maar de website biedt nog meer. Je vindt er ook een overzicht van alle andere zaken die bij studeren komen kijken, zoals op kamers gaan, geldzaken of wat je kunt doen zodra je bent afgestudeerd.

Deze website is het startpunt voor havo- en vwo-scholieren en mbo-studenten die willen gaan studeren in het hoger onderwijs. Maar ook voor studenten in het hbo of aan de universiteit die wisselen van studie. Voor ouders kan deze website handig zijn om zich te oriënteren op de keuzemogelijkheden van hun kind.

sluiten

deAssociatedegree.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies