Veelgestelde vragen: Werkenden

Kan ik na de Associate degree makkelijk een bachelordiploma halen?

Je kunt altijd doorstuderen tot het bachelorniveau voor de opleiding waar de Associate degree onderdeel van is. Wil je een andere bachelor doen? Overleg dan met de hogeschool waar je die bachelor wil volgen.

Kent de Associate degree een bindend studieadvies?

Ja.

Aan het eind van het eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Vraag bij de hogeschool na wat dit precies betekent. Particuliere onderwijsinstellingen kennen geen bindend studieadvies.

Moet je tijdens de Associate degree ook stage lopen?

Ja.

Bij de meeste Associate degrees zijn stages of projecten die je bij een bedrijf uitvoert een onderdeel van de studie.

Heeft het volgen van een Associate degree effect op mijn salaris?

Steeds meer werkgevers nemen het Associate degree-niveau als apart niveau op in hun beloningsstructuur en benoemen specifieke functies waar een Associate degree-diploma voor gevraagd wordt.

Wat dit precies voor effect op het salaris heeft verschilt per bedrijf, de invulling van de functie, de markt en de economische omstandigheden.

Ik twijfel of een vierjarige hbo-bacheloropleiding iets voor mij is. Is een Associate degree dan interessant?

Wil je wel doorstuderen maar lijkt een vierjarige hbobachelor je te lang? Twijfel je of een hbobacheloropleiding je ligt? Dan kun je eerst een Associate degree doen. Je hebt na twee jaar een wettelijk erkend diploma. Daarna kun je alsnog beslissen of je door wil studeren om de hbobachelor te halen.

Wat zijn mijn kansen op de arbeidsmarkt met een Associate degree?

Alle Associate degrees leiden op voor specifieke beroepen, waaraan behoefte is in het bedrijfsleven. De kansen op de arbeidsmarkt zijn alleen nooit precies in te schatten. Informeer daarom bij de hogescholen naar de mogelijkheden en kansen.

Wat voor titel krijg ik met een Associate degree-diploma?

Als je het diploma hebt behaald, mag je ‘Associate degree’ (Ad) achter je naam zetten.

Moet ik collegegeld betalen voor een Associate degree-studie?

Ja.

Op www.duo.nl vind je informatie over de hoogte van het collegegeld. Particuliere onderwijsinstellingen kunnen zelf hun studietarief bepalen.

Krijg ik studiefinanciering als ik een Associate degree volg?

Jazeker.

Studeer je voltijd of duaal (waarbij je werk onderdeel is van je studie), dan krijg je studiefinanciering. Bij een deeltijdstudie niet. Haal je je diploma, dan hoef je de studiefinanciering die je hebt gehad (met een maximum van twee jaar) niet terug te betalen. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie over studiefinanciering.

sluiten

deAssociatedegree.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies