Sara Alahmad

Ik ben Sara, 42 jaar en woon in Groningen. In Syrië heb ik als vooropleiding hbo lerarenopleiding gedaan. Ik heb toen ik in Nederland kwam gekeken naar wat ik wilde doen en koos voor de Associate degree-opleiding Sociaal Werk. Ik koos deze Ad-opleiding, omdat ik graag verder wilde met mijn leven en dit voor mij een snelle en mooie weg was naar een hbo-diploma.  

Mij sprak vooral de inspirerende begeleiding van de betrokken docenten aan: zij zágen mij. Voor mij heel belangrijk, want ik woonde nog maar net in Nederland. Voor mij was deze Ad een ‘reis van zelfontdekking’ en het had een helende werking. De waardevolle inzichten over welzijn hebben mijn ogen geopend voor Nederland als samenleving. Samen met mijn eigen achtergrond (en de wij-cultuur van Syrië) leerde ik wat welzijn eigenlijk is en wat cultuurverschillen zijn. Nu begrijp ik beter waarom mijn Nederlandse collega’s bij het COA en ik soms verschillende perspectieven hebben op wat goed is voor de asielzoeker/vluchteling. Alles kwam samen in mijn opleiding Ad Sociaal Werk. Ik heb meer begrip voor mijzelf en voor anderen.   

Tijdens mijn opleiding ontdekte ik mijn passie voor positieve psychologie/ gelukskunde en positieve gezondheid. Ik heb tijdens mijn afstuderen op mijn werk een tool ontwikkeld (en ingevoerd) voor het COA om de begeleiding van vluchtelingen te verbeteren. Mijn doel hiermee is om op professionele wijze oog te hebben voor het welzijn van anderen, op een positieve en empowerende manier. Zo breng ik wat ik geleerd heb in praktijk. 

Sara onderscheidt zich als het Ad Talent van 2024 door haar scherpe blik en indrukwekkende persoonlijke groei. Ze heeft niet alleen geleerd zichzelf kritisch te beschouwen, maar heeft deze zelfreflectie omgezet in een kracht die ze gebruikt bij het begeleiden van vluchtelingen. In Sara haar professionele houding staat positieve gezondheid (bij COA de 6 domeinen) centraal. Als een vaardige pendelaar tussen twee culturen, fungeert Sara als brug tussen de wij-cultuur van haarzelf, haar cliënten en de Nederlandse ik-cultuur. Haar vermogen om empathisch in te spelen op de behoeften van vluchtelingen en tegelijkertijd de nuances van de Nederlandse samenleving te begrijpen, maakt haar uitzonderlijk. Als begeleider bij het COA onderscheidt ze zich door haar empathie en aandacht voor het welzijn van vluchtelingen, wat haar tot een inspirerende en effectieve kracht maakt in hun transformatie tot Nederlander. Sara’s verhaal is een inspiratie voor anderen, waarbij ze niet alleen haar eigen groei viert, maar ook anderen aanmoedigt om hun eigen kracht te ontdekken en te omarmen in de reis van zelfontwikkeling en interculturele verbinding.  
 

Judith Veldman-Dam, Docent Coach en locatie coördinator Ad Sociaal Werk locatie Emmen 

“Ik heb Sara twee jaar geleden leren kennen in mijn team. Sara studeerde, was bezig met haar onderzoek en we keken samen naar de onderzoeksvraag en de opzet. In het team waar Sara werkte waren we aan de slag met de begeleidingsmethodiek. Sara gaf al vrij snel aan dat de gekozen aanpak niet werkte bij een deel van de medewerkers. Er was meer nodig en zij kon hieraan een bijdrage leveren. Sara verdiepte zich in de materie, ging in gesprek met medewerkers en bewoners, met als resultaat een praktisch instrument om de begeleiding te optimaliseren. Dit kenmerkt Sara: zij denkt na over het effect van ons handelen en hoe we resultaten bereiken. Kan dit beter volgens Sara, dan zal zij het gesprek hierover aangaan met alle betrokkenen. Sara maakt op positieve wijze knelpunten bespreekbaar, stelt open vragen en kijkt vanuit het benodigde brede perspectief. Zij houdt hierbij haar beroepshouding goed voor ogen, vraagt feedback en reflecteert op haar gedrag. Haar drive, verbeterkracht, enthousiasme en vakmanschap zijn van grote toegevoegde waarde voor ons team en ons werk. De manier waarop zij haar eigen ontwikkeling vormgeeft en vraagstukken creatief oppakt is een inspiratie voor mijzelf en anderen!

– Wietske van der Til, Projectmanager COA Regio Noord, vm Locatie manager AZC Groningen