Taco Tarn Joosting Bunk

Mijn naam is Taco Tarn Joosting Bunk, 26 jaar en wonende in Utrecht. Na de havo ben ik audiovisuele media gaan studeren op een mbo-bol-niveau 4-opleiding op de Rijnijssel in Arnhem. Hierna heb ik vier jaar fulltime gewerkt en ben ik een eigen bedrijf begonnen. Tijdens dit proces heb ik op de HKU de Associate degree Digital Media gevolgd en succesvol afgerond. 
 
Doordat ik al vanaf mijn 19e actief was in de film- en videografiesector kwam ik er relatief snel achter dat ik een streven had om mijzelf nog meer te ontwikkelen en diepgang wilde vinden. Zo ben ik gaan kijken of ik de door mij opgedane kennis in audio en video kon inzetten voor een ander doel dan dat ik gewend was. Zo vond ik op persoonlijk vlak nieuwe uitdagingen en kon ik mezelf in professioneel opzicht verbreden. Niet wetende dat mijn leven een totaal andere wending ging krijgen. 
 
Na afronding van mijn Ad heb ik officieel met een vriend een nieuw bedrijf opgericht, Radianto, wat zich focust op ‘(mixed) new media’ installaties voor de kunst- en cultuursector. Wij maken samen onze eigen lampen en besturingssystemen om unieke lichtinstallaties te opereren voor dag- en nachtfeesten. En wat als technisch ondersteunend producent ingeschakeld wordt voor mijn kunstprojecten.  

Dit doe ik overigens naast mijn ZZP-praktijken binnen video. Graag leg ik mijn taken als ZZP’er neer om mij vol te kunnen focussen op Radianto. In de praktijk zal dit echter nog wat tijd nodig hebben. 

Taco Tarn kwam bij de Ad Digital Media studeren omdat hij verbreding zocht. Die vond hij in semester 1. Hij maakte kennis met creatieve technologie, het inzetten van technologie om artistieke en innovatieve oplossingen te realiseren. Hij stelde zichzelf continu leerdoelen om dit verder te ontwikkelen. Tijdens studieopdrachten zette hij deze nieuwe kunde continu in om de juiste oplossing te realiseren, zonder dat dit een trucje werd. Taco Tarn vond de perfecte balans tussen de inzet van creatieve technologie en de praktische en relevante kant van zijn werk.  

Met zijn afstudeerwerk ‘Frontier’ visualiseert Taco Tarn het levensverhaal van de Voyager 1. De kinesthetische lichtinstallatie is niet slechts een kunstwerk, het is een brug tussen technologie, kunst en maatschappelijke betrokkenheid. Door de abstracte communicatievorm nodigt het alle leeftijden uit tot eigen interpretatie en reflectie. Na vertoning ontstonden er levendige gesprekken rondom interpretatie en ervaring, maar soms ook de (ir)relevantie van de ruimtevaart en consumptiemaatschappij. Taco Tarn faciliteerde deze gesprekken op een professionele en natuurlijke manier. 

Taco Tarn draagt hiermee op unieke wijze bij aan de hedendaagse Nederlandse digitale cultuur. Inmiddels heeft dit geleid tot een levendige praktijk: lichtshows bij diverse festivals en dansfeesten en Tarn exposeerde recentelijk nog op de Dutch Design Week. 

This is a letter of support to nominee Taco Tarn Joosting Bunk for the ‘Ad Talent 2024’ award. Taco Tarn Joosting Bunk exhibited at Koelhuis Eindhoven during Dutch Design Week 2024. He designed an installation “Radianto” based on the characteristic, industrial features of our former Campina Vrieshuis. By utilizing old analog lights, Taco Tarn paid tribute to industrial heritage while at the same time creating a unique sensory experience. With his talent combined with his enthusiasm and relentless motivation, Taco Tarn developed an exceptional artwork that resonated with Koelhuis visitors. We believe Taco Tarn is a talented emerging artist and a highly qualified candidate for the award. It is our pleasure to endorse Taco Tarn as ‘Ad Talent 2024’.

Marjolein Vlaming, Managing Director, Concrete Culture