De Associate degree in de spotlight op de Studiekeuzeconferentie 2023

Op 2 november 2023 vond de Studiekeuzeconferentie 2023 plaats, een evenement voor professionals die zich bezighouden met loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) in het voortgezet onderwijs, het mbo en ook in het hbo en wo. Het thema van de conferentie was ‘Studiekeuze op de Rails’, waarbij de nadruk lag op het belang van een goede studiekeuze voor de toekomst van jongeren.

De Studiekeuzeconferentie vond plaats in De Rijtuigenloods, een industriële evenementenlocatie in Amersfoort die meer dan 100 jaar spoorhistorie ademt. In een ultiem decor van ruw staal, betonnen vloeren en authentieke spoorbielzen verzorgden Kiki van Keulen (Hogeschool Utrecht), André Staal (Hogeschool Rotterdam) en Erwin de Beer (Hanzehogeschool Groningen) en Bram Romijn (Ad-student Hogeschool Utrecht) een informatiesessie over de Associate degree.

In een historische treinwagon werd het een leuke interactieve informatiesessie. De sprekers gaven uitleg over wat het ‘niveau 5’ van een Ad nu precies inhoudt, hoe de toelating en de studiebegeleiding werken, en wat de voordelen en de uitdagingen zijn van een Ad. Daarbij gebruikten ze deze PowerPoint presentatie.

Uit de vele vragen die gesteld werden door de deelnemende keuzebegeleiders bleek dat vooral het praktijkgerichte aspect van de Ad de belangstelling had. Vroegtijdig contact met het werkveld in de vorm van authentieke opdrachten en stages is voor veel studiekiezers belangrijk.

De sessie was een succesvolle manier om de Ad onder de aandacht te brengen bij de LOB-professionals en om hen te inspireren om de Ad mee te nemen in hun studiekeuzeadvies aan scholieren. Ook is ingegaan op de mogelijkheden van doorstroomprogramma’s tussen mbo /vo en Ad zodat aankomende studenten een passende studiekeuze kunnen maken. De Ad is een waardevolle optie voor veel jongeren die een praktijkgerichte en flexibele hbo-opleiding zoeken, die aansluit bij hun interesses en ambities.

Rotterdam Academy

Hogeschool Utrecht

Hanzehogeschool Groningen